Jom Taubat Masuk Syurga

xBran.blogspot.com 2000-2012. Powered by Blogger.
KOMEDI : Terbaik | Terburuk | Video Kelakar | Epik Gagal | Iklan Lucu |Muzik Lucu | Dunia Tak Berakal | Apa Bran!

HIBURAN : Terkini | Selebriti | Top 10 | Muzik | TV | Movie | Video Game


AKSI : Gadis | Jejaka | 18 Seks | Video Seksi | 20 Terhebat | Video Aksi

BLOG : Tutorial | Panduan | Iklan

Search This Blog

CERITA TERKINI xBRAN

VOKAL SITI NURHALIZA VS PENYANYI MALAYSIA



VOKAL diukur mengikut 7 kriteria utama

1. Kejituan (solidness)

2. Lenggok (rendition style)

3. Sebutan/fasahah (phrasing)

4. Teknik kawalan suara (voice control)

5. Penghayatan (feeling)

6. Julat suara (key range & pitching)

7. Kelunakan semulajadi (natural in-born quality)


KELEBIHAN UTAMA Siti Nurhaliza yang tidak boleh dilawan oleh mana-mana artis adalah seperti berikut:


1. KEJITUAN 

Suara Siti Nurhaliza keluar 100% dan tersangat solid termasuk pada pitching paling tinggi. Dari segi solidness, suara Khatijah Ibrahim dan Dayang Nurfaizah adalah tandingan paling hampir. 


Dayang Nurfaizah

Malang sekali, suara mereka lebih banyak elemen husky dan agak kurang elemen lunak. 
Tersangat biasa Malaysia ada penyanyi bersuara mantap dan husky ala-ala Mariah Carey, Nora atau kebanyakan penyanyi Negro, tetapi tersangat JARANG kita ada penyanyi yang bersuara bersuara SOLID dan MERDU sekaligus macam Siti Nurhaliza atau Celine Dion. 
Biasanya, orang bersuara merdu tend to lose POWER. Suara Liza Hanim lebih merdu sikit daripada Siti Nurhaliza, tetapi suaranya hanya keluar 85%. Tidak solid. Dengar pun macam tidak puas.

Khatijah Ibrahim

Liza Hanim


2. JULAT SUARA 

Siti Nurhaliza mempunyai julat nada tinggi dan rendah yang SANGAT LUAS. Siti Nurhaliza boleh nyanyi DENGAN BAIK serendah suara Farra atau Erra Fazira, dan boleh nyanyi DENGAN CEMERLANG setinggi suara Aishah atau Ramlah Ram.

Aishah
Ramlah Ram

Erra Fazira

Sebab itu Siti Nurhaliza suka melaram dengan suara dia macam dalam lagu Nian Di Hati. Sekejap tinggi, sekejap rendah. Kadang-kadang ada peralihan yang sangat cepat dari nada tertinggi ke nada terendah secara tiba-tiba.
And Siti Nurhaliza just too smart in manipulating this range! 
Kebanyakan klon Siti Nurhaliza tidak mempunyai kualiti ini. Sebab tu kalau dengar dalam album – ada la sikit-sikit macam suara Siti Nurhaliza. Kalau nyanyi live – HANCUR! Langsung tiada rupa suara SitiNurhaliza. 
Ye la… kalau dalam album, boleh rakam 88 kali. Lepas tu potong sana, potong sini. Tampal sini, tampal sana. Ambil part yang perfect saja. 
Kalau dengar dalam Hi-Fi resolusi tinggi, ketara sangat dipotong sana-sini!
Ramai orang gi karok berebut nak klon suara Siti Nurhaliza padahal suara Siti Nurhaliza la yang paling SUSAH nak diklon. Semua klon Siti Nurhaliza can’t even get close! 
Kalau nak klon suara, klon la suara Erra Fazira atau Syafinaz. Not only that you could GET CLOSE but you could even make it better!

3. SEBUTAN/FASAHAH, TEKNIK KAWALAN & LENGGOK 

Siti Nurhaliza mempunyai teknik apungan suara yang begitu sempurna. Sebutannya terang dan sentiasa bijak memilih stressing yang tepat pada setiap diksi.
Sharifah Aini (SA) mungkin lebih baik daripada Siti Nurhaliza dalam konteks ini. Tapi perlu diingat, SA kurang bermain dengan teknik dari segi kawalan vokal, style of rendition and pitching. 
Suara SA yang mantap hanya menonjol pada lagu-lagu berbentuk irama nasyid atau asli. Kalau nyanyi lagu pop (terutama rentak pantas), suara apungannya terus hilang. 
Lebihnya Siti Nurhaliza, suara apungannya dapat dipelihara untuk semua jenis lagu, sama ada bercorak pantas atau perlahan, moden ataupun asli.

4. PENGHAYATAN 

Siti Nurhaliza mempunyai tahap penghayatan paling baik dalam lagu. Suaranya memberi warna pada lagu dan limpahan emosi jelas terpancar mengikut mood melodi serta lirik. 
No other Malaysian singers can even get close. Ini la salah satu sebab kenapa Ramlah Ram tidak boleh menandingi Siti Nurhaliza. 
Suara Ramlah bukan saja tinggi – malah begitu merdu, solid dan pandai bermain dengan pitching. 
Tapi masalahnya… Ramlah hanya ‘menyanyi’. Dia lontarkan seluruh suaranya dengan begitu indah dan bergaya, tetapi tidak diwarnakan dengan emosi yang pelbagai. 
To simply put it, dia menyanyi sekadar untuk menyanyi. Sama seperti Siti Nurhaliza, Ramlah is a natural-talented singer. But unlike Siti Nurhaliza, Ramlah is not an intelligent. 
As far as style of rendition and voice control are concerned, Siti Nurhaliza is BOTH talented and intelligent!

Kalau boleh cari seorang penyanyi wanita Malaysia yang layak menghampiri kombinasi seluruh bakat Siti Nurhaliza,
I would say that it is definitely Aishah. Dia mempunyai semua kualiti Siti Nurhaliza, kerana itu Aishah boleh menyanyi DENGAN BAIK semua jenis irama (pop, tradisional, soul, R&B,dance music, fast tempo etc.)
The only little problem with Aishah is… pitching tinggi dia tak serak-serak itik.
Ramlah Ram? Hmmm…dia okey juga tapi dia tak boleh nyanyi lagu soul R&B dan dance music (or fast tempo) dengan baik. 
Kalau Aishah kembali kepada konsep album pertamanya dulu (pop Melayu kontemporari) – mungkin dia boleh saingi Siti Nurhaliza. 
Susahnya Aishah ni, she is just TOO EDUCATED and being overly westernized. 
Dia tak suka mengikut arus tempatan. Dia gemar sangat mencuba sesuatu yang terlampau advance.

Bukanlah Siti Nurhaliza itu SEMPURNA dan tiada cacat-cela langsung. Tapi jika diukur secara keseluruhan semua aspek pemberat bagi menilai kualiti vokal yang baik – secara jelas Siti Nurhaliza mempunyai INDEKS KOLEKTIF yang JAUH LEBIH BESAR.
Of course Siti Nurhaliza has her own weaknesses and there is a number of singers whom could BEAT her in certain particular aspects. Contohnya:

§ Ramlah Ram – tentu sekali menang dari segi ketinggian pitching dan key.
§ Nora – mempunyai suara yang lebih tajam dan mersik pada julat suara pertengahan.
§ Julidza Adlizan – memilik rendition creativity (memainkan imbangan vokal dan emosi suara, tinggi/rendah, dalam/luar) yang JAUH, JAUH lebih stylish dan mengancam daripada Siti Nurhaliza.
§ Camelia – vocal smoothness yang lebih licin, bersih dan lancar terutama pada lagu-lagu R&B.
§ Dayang Nurfaizah – mampu mewarnakan lagu dengan lebih baik dari segi penghayatan, khususnya lagu-lagu bercorak balada.
§ Sharifah Aini – memang dari segi kejituan sebutan dan kesinambungan nafas apungan. Suara dia memang boleh dengar begitu BESAR dan BERTENAGA. Itu sebab dia dan Siti Nurhaliza boleh buat konsert dengan cemerlang bersama orkestra.
§ Ziana Zain & Fauziah Latiff –mempunyai gaya stressing vocal yang lebih menaikkan bulu roma pada stanza lagu bernada rendah. Maksudnya, gaya alunan suara mereka lebih segar dan tidak klise. (cari.com)

Ditulis Oleh : Acit Guestbook Hari: 20:04 Kategori:

0 000 yang ade bran:

Post a Comment

Sila tinggalkan comment yang hebat!!.. Yang Pasti anda mesti BERANI!!

xBran Hot

 

Our Sponsor

”banner

Banner xBran

”banner
Sila tukar link dengan kami :)

Info Terkini XBran Ping Busuk

Penafian :


Kami merupakan sebuah blog yang mengumpul pelbagai cerita menarik dan info apa sahaja tentang manusia sejagat umumnya.
Kami memohon maaf jika ada info yang tidak benar. Kami hanya menyampaikan daripada sumber-sumber yang terkenal seperti Harian Metro, Malaysia Kini, Melayu Kini, MyNewsHub, Berita Bernama, Bloomberg, Berita Harian, Kosmo, Utusan dan pelbagai lagi sumber yang terbaik. Selamat membaca :)

PERHATIAN - Jom jadi Ahli xBran

Assalamualaikum.
Kami memberi peluang menambah pendapatan kepada sesiapa sahaja berumur 16-50 tahun untuk bersama-sama kami meneraju blog xBran ini tanpa hadnya.

Syarat-syarat menjadi ahli xBRAN.

1. Daftar - Isi borang online yng disediakan bagi memudahkan kami membuat pembayaran kepada anda.

2. Jika artikel yang anda anda bukan hak anda, sila pastikan anda letak link sumber.

3. Jana pendapatan berBlogging.

4. Minimum 1 hari 1 artikel.

+++++++++++++++++++++++++++++++
LEVEL 1 - (Anda buat 300 artikel)
Kami beli cerita anda, 1 artikel = RM0.10
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM0.50

LEVEL 2 (Anda tambah 200 artikel lagi)
-YURAN RM50
Selepas anda melepasi tahap 300 artikel,
Kami akan naikan harga 1 artikel = RM0.20.
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM1.00


LEVEL VVIP -YURAN RM100
1 artikel = RM0.50
Jom Rebut peluang tambah pendapatan sampingan.

AHLI TERKINI
MrPetak - VVIP
fiveprodesign - Ahli Biasa
HantaranMurah - Ahli Biasa
Anda ahli?

xBran kalau tak tinggal calar!

There was an error in this gadget

Google+ Badge

Backlink xBran

blogger widgets Free Backlinks

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Mazeer Mohamad | Simple SEO Tips @ Blogger Tips

More tips here http://mazeermohamad.blogspot.com/search/label/FAMOUStutorial