Jom Taubat Masuk Syurga

xBran.blogspot.com 2000-2012. Powered by Blogger.
KOMEDI : Terbaik | Terburuk | Video Kelakar | Epik Gagal | Iklan Lucu |Muzik Lucu | Dunia Tak Berakal | Apa Bran!

HIBURAN : Terkini | Selebriti | Top 10 | Muzik | TV | Movie | Video Game


AKSI : Gadis | Jejaka | 18 Seks | Video Seksi | 20 Terhebat | Video Aksi

BLOG : Tutorial | Panduan | Iklan

Search This Blog

CERITA TERKINI xBRAN

Hukuman mati kepada lanun cetak rompak di Thailand

KAN AKU CAKAP JANGAN KLIK!!?
FILEM kontroversi terbitan Hollywood, Anna And The King kekal diharamkan penayangannya di Thailand selepas Jawatankuasa Penapisan Filem negara itu memutuskan perkara tersebut, kelmarin.

Pengharaman Anna And The King kerana filem itu dianggap mencemarkan institusi diraja dan penyelewengan sejarah Thailand.

Sehubungan itu, pihak berkuasa Thai mengeluarkan arahan baru berupa amaran keras kepada penjual cetak rompak filem itu yang berkemungkinan akan dikenakan hukuman mati sekiranya ingkar dengan perintah tersebut.

''Penjual filem yang mencetak rompak filem itu dan menentang pengharamannya, mereka boleh didakwa menderhaka, yang boleh membawa hukuman mati di Thailand,'' kata Left. Jen. Polis, Prakerd Sataman dari Cawangan Khas kepada AFP.

Pengimport filem itu pula akan berhadapan dengan penjara sehingga enam bulan dan didenda sebanyak 2,000 bath (RM201), kata Prakerd.

Anna And The King yang dibuat penggambarannya di beberapa lokasi di Malaysia telah mencetuskan kontroversi pada peringkat awalnya apabila pihak berkuasa Thai tidak membenarkan filem itu dibuat di negara mereka.

Filem itu yang sudah ditayangkan di Malaysia sejak dua minggu lalu, masih belum mendapat kelulusan penayangannya di Thailand, walaupun beberapa langkah sudah diambil oleh pihak penerbitnya, 20th Century Fox.

''Pengharaman itu dilaksanakan di bawah akta filem negara kami kerana ia secara sengaja cuba menggali sistem monarki dan terdapat penyelewengan serius sejarah Thai.

''Filem itu daripada mula hingga ke akhir, menyelewengkan fakta sejarah yang boleh mewujudkan unsur kurang senang kepada rakyat Thai,'' kata Prakerd lagi.

Pihak Fox mempunyai hak untuk membuat rayuan dalam tempoh 15 hari, kata seorang daripada anggota jawatankuasa itu yang enggan dikenali.

Anna and the King, yang dibintangi oleh Jodie Foster dan Chow Yun-Fat, ialah lanjutan filem terbitan tahun 1950an, The King and I, menceritakan pengalaman seorang pengasuh wanita berbangsa Inggeris dalam kurun ke-19 di bawah pemerintahan Maharaja Mongkut.

''Sekiranya kita memotong babak-babak yang kita anggap tidak sesuai, filem itu hanya tinggal 20 minit sahaja,'' kata Prakerd.

Jawatankuasa Penapisan Filem yang dianggotai oleh 19 orang itu terdiri daripada ahli akademik, wartawan, Lembaga Filem Kebangsaan dan Polis Cawangan Khas, bersetuju mengharamkan sepenuhnya filem itu.

Sebanyak 15 anggota jawatankuasa itu bersetuju mengharamkan filem itu dan tiga lagi memberitahu, filem itu boleh ditayangkan dengan syarat mesti melalui pemotongan yang besar.

Peluang filem itu untuk ditayangkan di Thailand dianggap tipis selepas Fox dipaksa untuk menjalani penggambarannya di luar negara itu dan selepas pihak berkuasa melahirkan keprihatinan mereka mengenai filem yang menggambarkan Raja Mongkut sebagai bodoh - sebagaimana rakyat Thai percaya watak itu sama seperti versi asal yang dibintangi oleh Yul Brynner pada tahun 1956.

Anna and the King berdasarkan hasil karya buku Margaret Landon Anna and the King of Siam, pada tahun 1944 yang mendakwa berjaya mengutip pengalaman-pengalaman daripada pengasuh British Anna Leonowens.

Sistem monarki, khususnya Raja King Bhumibol Adulyadej pada masa ini, disanjung tinggi oleh rakyat Thailand. - AFP.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2000&dt=0101&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=et_02.htm#ixzz2dz7j17eF
© Utusan Melayu (M) Bhd

Ditulis Oleh : HantaranMurah Enterprise Hari: 20:26 Kategori:

0 000 yang ade bran:

Post a Comment

Sila tinggalkan comment yang hebat!!.. Yang Pasti anda mesti BERANI!!

xBran Hot

 

Our Sponsor

”banner

Banner xBran

”banner
Sila tukar link dengan kami :)

Info Terkini XBran Ping Busuk

Penafian :


Kami merupakan sebuah blog yang mengumpul pelbagai cerita menarik dan info apa sahaja tentang manusia sejagat umumnya.
Kami memohon maaf jika ada info yang tidak benar. Kami hanya menyampaikan daripada sumber-sumber yang terkenal seperti Harian Metro, Malaysia Kini, Melayu Kini, MyNewsHub, Berita Bernama, Bloomberg, Berita Harian, Kosmo, Utusan dan pelbagai lagi sumber yang terbaik. Selamat membaca :)

PERHATIAN - Jom jadi Ahli xBran

Assalamualaikum.
Kami memberi peluang menambah pendapatan kepada sesiapa sahaja berumur 16-50 tahun untuk bersama-sama kami meneraju blog xBran ini tanpa hadnya.

Syarat-syarat menjadi ahli xBRAN.

1. Daftar - Isi borang online yng disediakan bagi memudahkan kami membuat pembayaran kepada anda.

2. Jika artikel yang anda anda bukan hak anda, sila pastikan anda letak link sumber.

3. Jana pendapatan berBlogging.

4. Minimum 1 hari 1 artikel.

+++++++++++++++++++++++++++++++
LEVEL 1 - (Anda buat 300 artikel)
Kami beli cerita anda, 1 artikel = RM0.10
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM0.50

LEVEL 2 (Anda tambah 200 artikel lagi)
-YURAN RM50
Selepas anda melepasi tahap 300 artikel,
Kami akan naikan harga 1 artikel = RM0.20.
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM1.00


LEVEL VVIP -YURAN RM100
1 artikel = RM0.50
Jom Rebut peluang tambah pendapatan sampingan.

AHLI TERKINI
MrPetak - VVIP
fiveprodesign - Ahli Biasa
HantaranMurah - Ahli Biasa
Anda ahli?

xBran kalau tak tinggal calar!

Google+ Badge

Backlink xBran

blogger widgets Free Backlinks

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Mazeer Mohamad | Simple SEO Tips @ Blogger Tips

More tips here http://mazeermohamad.blogspot.com/search/label/FAMOUStutorial