Jom Taubat Masuk Syurga

xBran.blogspot.com 2000-2012. Powered by Blogger.
KOMEDI : Terbaik | Terburuk | Video Kelakar | Epik Gagal | Iklan Lucu |Muzik Lucu | Dunia Tak Berakal | Apa Bran!

HIBURAN : Terkini | Selebriti | Top 10 | Muzik | TV | Movie | Video Game


AKSI : Gadis | Jejaka | 18 Seks | Video Seksi | 20 Terhebat | Video Aksi

BLOG : Tutorial | Panduan | Iklan

Search This Blog

CERITA TERKINI xBRAN

Merayu kepada Kerajaan Malaysia Supaya Kurangkan Kadar Tol.

Assalamualaikum sahabat semua..


Topik hari ni ialah TOL.
Tol yang seperti kita tahu di jalan-jalan lebuh raya dan jalan utama akan di kenakan tol. Pengalaman xbran sendiri yang akan sentiasa melalui tol setiap hari kerana tempat kerja yang mesti melalui tol walaupun tempat kerja hanya 10 minit sahaja untuk sampai.

xBran akan bayar RM1.60 untuk pergi dan balik RM1.60. Bagi orang yang jarang melalui tol pasti akan berkata bahawa tol ni murah je RM1.60je. Tapi perlu ingat kalau sudah sebulan melaluinya RM1.60 x2 =RM3.20 untuk satu hari. Sebulan RM3.20 x26 hari waktu bekerja = RM83.20. Tiap-tiap bulan xbran akan membayar RM83.20 semata-mata untuk melalui jalan raya.

xBran faham jika ini semua tentang kos. Tp kalau ada 5000 orang yang sama macam xbran melalui tol ini setiap hari? 5000 x RM83.20 = RM416'000 jumlah kutipan setiap bulan. Adakah jumlah yang di kutip itu terlalu banyak?

Kalaulah Perdana Menteri atau mana-mana badan bertanggungjawab mengira balik kos pembayaran tol ini. Adakah ia berbaloi. 

Road tax yang kita bayar setiap tahun tidak cukup kah untuk menampung kos ini walau sedikit.

Setiap minggu, xBran akan berjumpa dengan tunang di Bangi. xBran tinggal di Damansara Perdana. Bayangkan berapa banyak tol yang xbran perlu lalu.
Mula-mula RM1.50 + RM1.80 +RM1.00 (Untuk pergi ke bangi )
Balik pula RM1.00 + RM1.80 + RM1.50 + RM1.00 (Untuk Balik ke damansara)
Jumlah tol yang perlu dibayar RM9.60. Itu tidak termasuk duit minyak.

Jika ini nampak remeh bagi sesetengah orang yang kaya raya. Bagi xBRan yang hidup makan gaji dan sederhana sangat membebankan.

Tol untuk balik ke kampung juga sangat mahal. Sekarang xBran akan menaiki bas sahaja kerana lebih jimat. 

Di Harap tol dapat di kurangkan pembayaranya. Kalau yang RM1.60 tu kalau jadi RM1.00 pun tetap menguntungkan TOL. 

Begini la hidup di bandar yang wang pendapatan hanya habis di jalanan. 

Sekadar Renungan dan Pendapat 
xBran


Ditulis Oleh : Acit Guestbook Hari: 02:15 Kategori:

2 000 yang ade bran:

  1. betul tu... Master Tedi sehari habis RM15 utk tol, semata-mata nak pergi kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tue la Mster Tedi.. Harap kerajaan dapat fikirkan balik dengan harga-harga tol di Malaysia. :(

      Delete

Sila tinggalkan comment yang hebat!!.. Yang Pasti anda mesti BERANI!!

xBran Hot

 

Our Sponsor

”banner

Banner xBran

”banner
Sila tukar link dengan kami :)

Info Terkini XBran Ping Busuk

Penafian :


Kami merupakan sebuah blog yang mengumpul pelbagai cerita menarik dan info apa sahaja tentang manusia sejagat umumnya.
Kami memohon maaf jika ada info yang tidak benar. Kami hanya menyampaikan daripada sumber-sumber yang terkenal seperti Harian Metro, Malaysia Kini, Melayu Kini, MyNewsHub, Berita Bernama, Bloomberg, Berita Harian, Kosmo, Utusan dan pelbagai lagi sumber yang terbaik. Selamat membaca :)

PERHATIAN - Jom jadi Ahli xBran

Assalamualaikum.
Kami memberi peluang menambah pendapatan kepada sesiapa sahaja berumur 16-50 tahun untuk bersama-sama kami meneraju blog xBran ini tanpa hadnya.

Syarat-syarat menjadi ahli xBRAN.

1. Daftar - Isi borang online yng disediakan bagi memudahkan kami membuat pembayaran kepada anda.

2. Jika artikel yang anda anda bukan hak anda, sila pastikan anda letak link sumber.

3. Jana pendapatan berBlogging.

4. Minimum 1 hari 1 artikel.

+++++++++++++++++++++++++++++++
LEVEL 1 - (Anda buat 300 artikel)
Kami beli cerita anda, 1 artikel = RM0.10
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM0.50

LEVEL 2 (Anda tambah 200 artikel lagi)
-YURAN RM50
Selepas anda melepasi tahap 300 artikel,
Kami akan naikan harga 1 artikel = RM0.20.
Contoh pengiraan :
5 artikel = RM1.00


LEVEL VVIP -YURAN RM100
1 artikel = RM0.50
Jom Rebut peluang tambah pendapatan sampingan.

AHLI TERKINI
MrPetak - VVIP
fiveprodesign - Ahli Biasa
HantaranMurah - Ahli Biasa
Anda ahli?

xBran kalau tak tinggal calar!

There was an error in this gadget

Google+ Badge

Backlink xBran

blogger widgets Free Backlinks

Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

?

Dapatkan Widget Ini Di Mazeer Mohamad | Simple SEO Tips @ Blogger Tips

More tips here http://mazeermohamad.blogspot.com/search/label/FAMOUStutorial